Maak in 15 minuten jouw VOF-overeenkomst

  • Gemaakt door topspecialisten
  • Onmiddellijk beschikbaar als Word-document
  • Hulp bij het maken van documenten

Stel je eigen VOF-overeenkomst op

Wil je samen met andere ondernemers een bedrijf opstarten? Dan kan je kiezen voor de bedrijfsvorm ‘vennootschap onder firma’ of VOF. In het geval van zo’n VOF brengen alle vennoten (minimaal twee) iets in. Dat kan bijvoorbeeld geld zijn, goederen, goodwill of arbeid. Je hoeft bij de opstart van een VOF geen rekening te houden met een minimumkapitaal. Wat je wél best meteen voorziet, is een VOF-overeenkomst.

Door alle afspraken tussen de vennoten duidelijk vast te leggen in een VOF-overeenkomst voorkom je meningsverschillen en grotere problemen. In zo’n officieel document leg je onder meer de inbreng van elke vennoot, de duur van de vennootschap en de winstverdeling vast. Daarnaast kan je er afspraken over het omgaan met geschillen, een concurrentiebeding en afspraken over arbeidsongeschiktheid of ziekte in opnemen.

Wanneer heb je een VOF-overeenkomst nodig?

Een VOF-overeenkomst stel je enkel op wanneer je samen met anderen een ‘vennootschap onder firma’ wilt oprichten. Voor die oprichting is het niet verplicht om een VOF-overeenkomst samen te stellen, maar dit is wel sterk aangeraden. Binnen een VOF is elke vennoot namelijk hoofdelijk aansprakelijk voor schulden van de vennootschap. Je medevennoten kunnen met andere woorden de VOF – en daarmee ook jou – aan schulden binden.

Heeft de VOF te weinig vermogen? Dan kunnen eventuele schuldeisers de schuld ook verhalen op jouw privévermogen. Onder meer daarom is het dus erg belangrijk om duidelijke afspraken te maken met je medevennoten. 

Wat staat er in een VOF-overeenkomst?

Terwijl je heel wat samenwerkingsafspraken ook mondeling kan maken, kies je beter voor de duidelijkheid en veiligheid van een schriftelijke VOF-overeenkomst
Enkele voorbeelden van wat je in een VOF-overeenkomst kan vastleggen: 
- Wat een vennoot inbrengt
- De opzegtermijn van de beëindiging van de vennootschap 
- Voor welke besluiten de vennoten goedkeuring van de andere vennoten nodig hebben
- Of de vennoten rente krijgen op het saldo van hun kapitaalrekening 
- De winst- en verliesverdeling
- Of de vennoten maandelijks een voorschot op hun winstaandeel mogen opnemen en hoeveel dat dan maximaal bedraagt
- Een non-concurrentiebeding en de hoogte van de boete bij overtreding
- Hoelang de vennoot recht op winst bij ziekte behoudt en wat er gebeurt in de periode daarna
 

Wanneer eindigt een VOF-overeenkomst?

Wil je als vennoot uit de overeenkomst stappen? Dan moet je rekening houden met de afgesproken opzegtermijn voordat je kan stoppen. Verder eindigt een VOF vanzelf wanneer een vennoot stopt of overlijdt. Ook al blijven er nog meer dan twee personen over in de vennootschap. Om deze automatische beëindiging te voorkomen, kan je een voortzettingsregeling treffen. 

In een voorzettingsregeling leg je vast dat de overige vennoten de VOF kunnen verderzetten. Het uittreden of overlijden van een vennoot wordt dan enkel ten aanzien van de specifieke vennoot gezien, waardoor de anderen de onderneming onveranderd verder kunnen zetten met elkaar. 

Klaar om je VOF-overeenkomst op te stellen?

In een paar simpele stappen is je document klaar voor gebruik.