Maak in minuten jouw Aanmaning 1

  • Gemaakt door topspecialisten
  • Onmiddellijk beschikbaar als Word-document
  • Hulp bij het maken van documenten

Hoe werkt een eerste aanmaning tot betaling?

Niets zo vervelend als een betaling die uitblijft nadat je de factuur bezorgd hebt. Om de debiteur over de streep te trekken om te betalen, kan een eerste aanmaning helpen. Ontvang je nog steeds geen betaling? Dan kunnen incassokosten in rekening worden gebracht.

Hoewel het heel vervelend is wanneer een betaling niet tijdig binnenloopt, blijft het voor een bedrijf belangrijk om een goede relatie te behouden met de klant. Je moet er dus niet meteen van uitgaan dat de wanbetaling bewust gebeurt. Jouw klanten zijn ook maar mensen en hebben de factuur misschien over het hoofd gezien of zijn even vergeetachtig geweest. 

Wat is een eerste aanmaning?

Met bovenstaande in het achterhoofd, benader je de wanbetaler in eerste instantie best op een milde manier. In je eerste aanmaning tot betaling kan je daarom zinnen gebruiken als ‘wellicht is deze factuur aan je aandacht ontsnapt’, of ‘wij verzoeken je vriendelijk om deze factuur voor [datum] te betalen’. Zorg er daarbij voor dat de betalingstermijn niet te kort is.

In deze fase is het nog niet verstandig om een sanctie in de vorm van een boete op te leggen. De meeste wanbetalers betalen het verschuldigde bedrag na een eerste aanmaning tot betaling.

 
Wat als de eerste aanmaning niet helpt?

Indien je geen reactie of betaling ontvangt na je aanmaning, kan je aankloppen bij een incassobureau. Dat zal eerst proberen om de wanbetaler met een nieuwe aanmaning tot betaling aan te zetten. Als dit niet het gewenste effect heeft, nemen zij bijkomende maatregelen om jouw geld te innen. Een incassobureau focust zich vooral op een minnelijke invordering. Wanneer ook dit niet helpt, kan een incassobureau overgaan tot een gerechtelijke invordering met de hulp van een advocaat. 

Klaar om je Aanmaning 1 te maken?

In een paar simpele stappen is je document klaar voor gebruik.